STudentART

Drugu sezonu provedbe studentskog projekta STudentART obilježit će nova i stara lica u direktnoj suradnji s galerijom Studentskog centra u Karlovcu.

Nakon što smo tijekom dvije godine u neovisnoj knjižari Bookara u Zagrebu, imali priliku ugostiti osmero mladih umjetnika, iz želje da pružimo potporu neafirmiranim likovnim talentima, ove godine dodatno organiziramo izložbe i u Karlovcu. Planirani program sastojat će se od nekoliko izložbi, grupnih i samostalnih koje će se u kontinuitetu odražavati do kraja travnja ove godine. S obzirom na sve nedaće posljednjih nekoliko godina, smatrali smo nužnim dati svoj doprinos usmjeren poticanju i pružanju podrške ranjivoj skupini mladih studenata i studentica koji imaju afinitete prema umjetnosti. Scena je za njih vrlo često mala i nedostupna, zbog čega smo kao organizatori projekta htjeli poručiti da nam je njihov rad i trud važan. Pošto je Bookara uvijek nastojala biti HUB ideja i prikupljati nadarene kreativne ljude te im služiti za umrežavanje, ova mlada ekipa zauvijek će od nas imati podršku u svemu što rade: Marlen Ban, Lucija Mihić, Danijela Pavliško, Marcel Vugec, Noa Pisačić, Lucija Abramović, Iva Kvesić i Marijeta Markovina. Digitalni katalog prošlogodišnjih izlagača može se pronaći na Bookarinoj web stranici.

Prvu izložbu serije tekstova pod nazivom „Kako izgubiti sebe“, autorice Marlen Ban, bit će moguće posjetiti svaki radni dan (7 - 15) od ponedjeljka 23. siječnja 2023. u galeriji Studentskog centra Karlovac. Radovi nastali tijekom 2021. godine, rekognosciraju proživljavanje teškog perioda autoričinog života tijekom i nakon prekida ljubavnog odnosa. Ova emotivno nabijena izložba sastojat će se od prikaza grafika i tekstova kolažiranih iz raznih časopisa i materijala prikupljenih tijekom godina koji tvore novi narativ unutar autoričinog svijeta. Rasute misli o trenucima kada se osjeća pod pritiskom, zguranom u kut, pogrešnim nadanjima, nerazumijevanju, ali i krajnjem otporu jednom kada stvar pukne kako bi spasila samu sebe, tvore mozaik tog odnosa u obliku novomedijskog umjetničkog rada. Marlen nerijetko koristi izazovne teme kao i putove kojima nastaju njeni radovi, što im daje na slojevitosti, ali i neporecivo ostavlja jak utjecaj na gledatelja.

Marlen Ban rođena je u Puli 1999. godine. Trenutno pohađa preddiplomski studij na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu te studij Javne uprave Pravnog fakulteta. Kroz umjetničku praksu proučava društvene i osobne odnose te vlastita stanja i strahove. Od upisa na Akademiju izlagala je na skupnim izložbama Monokromije (Galerija Juraj Klović, HDLU Rijeka, 2022) i VGA 03 (Galerija SCK, Rijeka, 2021) te na prodajnoj izložbi „plati i nosi“ (HDLU Zagreb, 2022). Ističemo publikacije ALU u Zagrebu i nasljeđe zenitizma (ALU, 2022) te 3 formina fanzina: Kulturni identitet Istrijana (Udruga Forma, 2022).

STudentART katalog izložbenih radova

Projekt STudentART

Organizatori: Nikolina Sever, Marika Puškarić
Projekt financira: Studentski centar Karlovac
Partner: Bookara
Tekst napisala: Marika Puškarić