Povijest

Studentski centar Karlovac osnovan je odlukom Upravnog vijeća Veleučilišta u Karlovcu u listopadu 1997. godine. Osim za studente Veleucilišta u Karlovcu, Studentski centar nastoji pružiti usluge i studentima koji studiraju na drugim visokim učilištima u Hrvatskoj. Svoju djelatnost, brigu o studentskom standardu, prehrani, smještaju, privremenom i povremenom zapošljavanju, kulturnoj i zabavnoj djelatnosti studenata, te sportu i rekreaciji, Centar provodi uspješno sve do danas.
Adaptacijom i rekonstrukcijom zgrade u Frankopanskoj ulici br. 5, u kojoj je smješten Studentski klub, Internet caffe, polivalentna galerija i prostorije Studentskog centra sa student servisom, rješen je jedan dio problematike vezane uz djelatnost Studentskog centra.

Smještaj studenata

U povijesnoj jezgri grada Karlovca – karlovačkoj Zvijezdi, okružen parkom, smješten je Studentski dom Karlovac, koji preko ljeta postaje Hostel „Bedem“.

Studentski dom ima 58 soba, koje su formirane kao sobe za osobe s invaliditetom, dvokrevetne i trokrevetne (2 sobe za osobe s invaliditetom, 25 dvokrevetnih i 33 trokrevetne), odnosno nudi smještaj za 151 studenta. Svaka soba ima svoju kupaonicu, hladnjak, LCD televizor, Wi-Fi i klima uređaj, a na svakom katu se nalazi čajna kuhinja i dnevni boravak za potrebe studenata. Ukupna građevinska brutto površina prizemlja i 4 kata iznosi 4066 m2 , a netto površina 3146 m2.

Studentska menza nalazi se u restoranu Doma Oružanih snaga RH „Zrinski“ (Ul. Marina Držića 4, Karlovac). Vrijeme ručka je od 11.30 do 14.30, a večere od 18 do 21 sat, svaki dan u tjednu. Studenti će za ručak na ponudi imati tri jelovnika, pri čemu je jedan vegeterijanski, a isto tako će biti i za večeru. Uz to, bit će još i dodatnih jela koja si studenti mogu kupiti povrh onog što je sastavnica jelovnika. Plaćanje se vrši preko iksice, a sve ono što ne ulazi u sastavnicu jelovnika, dodatno se naplaćuje po cjeniku za studentsku prehranu.

Lokaciju studentske menze provjerite ovdje.

Privremeno i povremeno zapošljavanje

Pritisak studenata za ovim vidom zarade je sve očitiji i prava je noćna mora kada im se nema što ponuditi. Za naš Centar je posebno pogodna okolnost Podružnica u Zagrebu i Jastrebarskom koje omogućavaju solidnu zaradu i naš Centar je gotovo uvijek u mogućnosti ponuditi nekakav posao studentima. Kako na Sveučilištima u Zagrebu i drugim visokoškolskim ustanovama u Zagrebu studira izmedu 2500 i 3000 studenata s područja Karlovca, smatrali smo opravdanim omogućiti i tim studentima da preko našeg student-servisa privremeno odnosno povremeno rade u Karlovcu, Jastrebarskom i Zagrebu, te smo osnovali podružnicu u Zagrebu i Jastrebarskom, koje uspješno rade.

Kulturno-zabavne i sportske aktivnosti

Centar osigurava dio sretstava za praćenje kulturnih događaja u gradu i pomaže studentima prilikom njihovih nastupa kroz postojeće kulturne ustanove i sekcije. I okviru sportskih aktivnosti u centru djeluju aerobik sekcija, fitnes sekcija, malonogometna i košarkaška sekcija. Pored ostalog, Studentski centar je pokrenuo izlaženje studentskog lista INDEKS PRESS, pa i na taj način nastojimo poboljšati informiranost i uvijete života studenata u Karlovcu.